петък, 16 октомври 2009 г.

Първи успех на "Зелена зона София"

Измина почти година от началото на кампанията "Зелена зона София" и вече можем да отчетем първите положителни резултати.

Столичният общински съвет (СОС) гласува промени в Наредба за организация на движението на територията на СО, с които:

  • Разширява периметъра, в който е разрешено преференциалното паркиране на жителите с постоянен адрес в "Синята зона", от най-близките две пресечки пред дома им до цялата дължина на улицата, на която живеят и цялата дължина на най-близката пресечка.

  • Дава право на преференциално паркиране и на използващите превозни средства по силата на право, различно от правото на собственост като лизингополучатели и упълномощени лица с постоянен адрес в "Синя зона", а не само на собствениците на леки коли.

  • Право да закупят "Служебен абонамент" ще имат само собственици и наематели на нежилищни имоти.
Измененията не покриват изцяло поставените на семинара "Движение и паркиране в центъра на София" искания. Но дори само след тези промени вероятността жител на централната част да успее да използва правата, които дава закупеният винетен стикер, се увеличава над 15 пъти и паркирането в близост до дома вече е практически възможно. Ще следим от близо работата по Наредбата за паркиране в София, която предстои бъде написана и гласувана в СОС.

Благодарим на всички граждани, които работиха с нас, на ДСБ "Средец" и на общинските съветници от ДСБ - Петър Москов и Вили Лилков, които в различни моменти бяха "острието" на кампанията, както и на заместник-кмета по транспорта (днес вече министър) Александър Цветков, който разбра проблема и помогна за решението му.

Направихме първата успешна крачка към подобряване на условията за живот в центъра на София.

 

6 коментара:

Владимир Йосифов каза...

Браво !

Blackpearl каза...

A какво се случва с наемателите, които си плащат наема и наемодателя плаща данък за това, а нямаме право да си закупим винетен стикер! Това е дискриминация!

Някой знае ли къде можа да подам жалба?

Gaidov каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Gaidov каза...

Така поставени правилата от капацитетите на СОС хаоса ще продължи рекета също, а от корупционната практика наложена от милиционерите в Общината паричките отиват в джоба на милиционерите и паяците. Общината не получава нито пари нито ред в паркирането. Останалото съм го написал в медиите.
В-к Капитал 2002 г.
http://www.capital.bg/show.php?storyid=214613

Gaidov каза...

За консултации......
a_gaidov@abv.bg

ki4erini каза...

Цялата Ви КАМПАНИЯ да "СПАСЯВАТЕ" живущите в централната част на София, УСИЛИЯТА на ВСИЧКИ ДСБ ДЕМОКРАТИ, всичката АДВОКАТУРА на ЗЕЛЕНИТЕ И БЕЛИТЕ ЗОНИ отиде на кино, благодарение на един редови доблестен гражданин ЦВЕТАН ВАТЕВ:
Със съкращения:
РЕШЕНИЕ

№ 15599
София, 12/17/2009

В ИМЕТО НА НАРОДА

Върховният административен съд на Република България



Производството по глава дванадесета от дял трети на Административнопроцесуалния кодекс (АПК) е образувано по жалба, подадена от адвокат Маргарита Бояджиева от Адвокатска колегия-София като процесуален представител на Цветан Иванов Ватев от гр. София против Решение № 2 от 20.03.2009 г. по адм.д. № 5779/2008 г. на Административен съд - София-град, с което е отхвърлено оспорването на Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за организация на движението на територията на Столична община, приета с Решение № 460/24.07.2008 г. по протокол № 17 от същата дата от Столичния общински съвет (СОС), с която е създаден нов раздел 2.3 "Режим на платено преференциално паркиране на ППС по постоянен адрес" и Приложения № 14 и № 15,

Следователно, нормите на тази наредба, регламентиращи движението на ППС по общинските пътища, следва да са съобразени задължително със Закона за движението по пътищата, а не произволни, а в частност тези, регламентиращи паркирането, следва да са съобразени с разпоредбите на раздел ХІХ от този закон-"Престой. Паркиране. Пътно превозно средство, спряло поради повреда".


Никаква законова разпоредба, обаче, не дава право на административен орган да въвежда безсрочно право на платено паркиране в т.нар. "синя зона", и да въвежда "преференции" или привилегии за живеещите в тази зона, поради което и като е сторил обратното, СОС е приел един незаконосъобразен нормативен акт.


"При недостиг на паркоместа, право на преференциално паркиране с винетни стикери имат първите заели паркоместата, а всички останали паркират по общия ред, спазвайки правилата в "Синя зона". Следователно още с издаването си наредбата не предвижда задължение на общината за редовно предоставяне на услугата, за която изисква да се предплаща, и то за една година напред, а предвижда хипотетична възможност за неправомерно поведение от нейна страна дори изобщо да не я предостави, ако няма възможност, което не може да бъде споделено като нормално законосъобразно разрешение на обществен въпрос.
Ако целта на наредбата е да се осигури възможност на действително живущите в Центъра на София да паркират автомобилите си по улиците, попадащи в "Синя зона", няма логика, а и закона не го допуска, от тази "привилегия" да се ползват само собствениците на ППС, живущи там по постоянен адрес, а да се изключат тези, живущи по настоящ адрес, тъй като и едните, и другите имат еднакви граждански права, гарантирани им с Конституцията.
Р Е Ш И :

ОТМЕНЯ Решение № 2/20.03.2009 г. по адм.д. № 5779/2008 г. на Административен съд - София-град и вместо него ПОСТАНОВЯВА:
ОТМЕНЯ Наредба за изменение и допълнение на Наредба за организация на движението на територията на Столична община, приета с Решение № 460 по Протокол № 17 от 24.07.2008 г. на Столичен общински съвет, с която е създаден нов раздел 2.3 "Режим на платено преференциално паркиране на ППС по постоянен адрес" и Приложения № 14 и № 15 към нея.
Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.
Решението да се обнародва по начина, по който е обнародвана отменената наредба и влиза в сила от деня на обнародването.

Вярно с оригинала,
ПРЕДСЕДАТЕЛ:
/п/ Панайот Генков
секретар:
ЧЛЕНОВЕ:
/п/ Йордан Константинов
/п/ Мирослав Мирчев
М.М.

Чудя се сега, тези дето дадоха 2 пъти по 70 лева, как ще го преглътнат. Питам се и друго:"Всички тез, които написаха, подкрепяха и гласуваха за въпросната наредба не е ли редно ПОНЕ да си ходят по живо по здраво, ако не на топло. И не е ли редно баш КМЕТЪТ да си организира една "СИНЯ ЗОНА" в задния двор?!"